Asset 1logo-3Jacobs Logo_Blue_RGB

Blackfriars Station Redevelopment

Blackfriars Station is the landmark station of the Thameslink Programme, which is a capacity upgrade of the Thameslink Route across London

 

Underneath Blackfriars Station

Jacobs provided architecture, interior design and engineering services for the redevelopment of the Blackfriars Station to increase the service capacity and frequency of trains on one of the busiest and fastest-growing passenger routes in London.

Inside the Blackfriars Station Redevelopment

Blackfriars Station over river
Blackfriars Station
Station

The Blackfriars Network Rail station is situated at the north end of Blackfriars rail bridge which spans the River Thames in central London. The station sits above the LU Blackfriars Underground station. The works accommodates the extensive demolition and reconstruction of the Network Rail Station and the LU Underground Station below together with a new Network Rail ticket hall to the south bank of the river and a new roof to a strengthened and widened river bridge to accommodate the new station platforms.

The new station will be the first station in London to span the Thames. The project is designed to allow the Thameslink station to remain operational at all times during the project. The underground station was designed to accommodate a temporary ‘shield’ to the Circle and District Line to allow a non-stopping service for two years.

Jacobs is responsible for the multidisciplinary design of the stations and is the Lead Consultant on the project responsible for the coordination of other designers on the scheme who are employed directly by Network Rail (bridge widening, permanent way, signalling, telecommunications and electrification). Key to the success of the project is the collaborative ‘one team’ approach that Jacobs undertakes with a key management team of 15 staff co-located in the Network Rail offices to ensure that designs are approved.