InstagramAsset 1logo-3

Blacktown- Mt Druitt Hospital

Providing the best contemporary care for New South Wales

Inside Blacktown Hospital lobby

The project comprises the planning and implementation of a significant expansion of clinical, clinical support and non-clinical services at Blacktown Mount Druitt Hospital (BMDH) and the delivery of the COAG sub-acute beds program across the two campuses.

Jacobs is delivering architectural work for the award-winning Blacktown Hospital expansion project, providing a new facility to allow expansion of existing services to meet increasing demand, room to offer new health services to reduce the need to travel out of the area for treatment and addition of new clinical technology to support the best contemporary hospital care for the growing population in New South Wales.

32K

square-meter, 7-story new clinical services building

3

levels of inpatient units 

34

award nominations, winner of 15 and finalist, runner-up or commended in 16 (to date).

25K

stakeholder consultations to date through user groups, planning sessions, workshops and meetings

This landmark project has set a benchmark for hospital design across Australia and has already won a number of significant industry awards and received extensive recognition by industry, government and the community. It brings tremendous value to Sydney, and Jacobs is continuing to provide our extensive local and global experience to the project.

Patrick Hill
Jacobs Asia Pacific and Middle East Senior Vice President and General Manager

Proving a hospital “doesn’t have to be white”

Rendering of Blacktown Hospital outside
Inside the Blacktown Hospital atrium
Another view inside the Blacktown Hospital atrium

As an urban hospital with high demands from a growing population, BMDH will provide high-level inpatient and outpatient services, with a capacity to manage complex patients who require specialist acute care.

Jacobs was appointed to provide architectural services to provide:

  • A new 32,000m2 seven story clinical services building at Blacktown Hospital, including;.
  • A new integrated cancer care center.
  • Three levels of inpatient units consisting of cardiology, CCU, cancer care, respiratory, rehabilitation, stroke and aged care IPUs.
  • New pharmacy, pathology and antenatal departments.
  • Extensive ICU, emergency and urgent care refurbishments.
  • Oral health, rehabilitation and sub-acute mental health units at both Blacktown and Mt Druitt.
  • A new multi-story carpark at Blacktown Hospital.

Jacobs has also been engaged to undertake the Stage 2 of the expansion, valued at $400 million. The Stage 2 Acute Services Building will comprise new Emergency, ICU, Operating Theaters and Birthing and Maternity departments.

An updated identity for BMDH is forged through the unique character of the Hospital Street and the façades of the new building. The extensive use of bright colored glass and natural materials gives the building a friendly and open personality appropriate to the diverse and multicultural Blacktown community.

A unique patient-centered inpatient design that provides smaller virtually ‘self-contained’ pods to minimize staff travel while placing staff and support resources in close physical and visual proximity to patients so that time spent in direct patient care is maximized.

Robust testing of service options with stakeholders for future flexibility and suitability of the expansion strategy (Blacktown Hospital Stage 2). Long term criteria led to a number of innovative design strategies, including a new second vehicle entrance from Blacktown Road to provide the capacity for future expansion. A well thought through staging strategy that coordinated construction activity and minimized disruption to Hospital service delivery. Integration of dedicated project management and document control resources allowed the Jacobs team to consistently meet challenging deadlines with agreed standards of documentation.

The Jacobs team rationalized the bathroom design for the facility towards the end of the design process. Jacobs worked with specialist modular subcontractors, modifying bathroom design to ensure program and quality certainty. The central energy facility was located away from the CSB and constructed as part of the multi-level car park, facilitating servicing and providing future expansion capacity. The feasibility of cogeneration plant was studied as part of the design process. The fenestration design is based on the results of thermal energy modelling, minimizing solar gain and cooling costs while preserving views out of the building. Generous natural daylighting creates a bright spacious interior.

Award-winning excellence

  • 2019 High Commendation European Healthcare Design
  • 2017 Best International Health Project under 40,000 square meters, Design & Health International Academy Awards
  • 2017 Use of Art in Public and Private Spaces, Design & Health International Academy Awards
  • 2017 Interior Design, Design & Health International Academy Awards

Discover more