Asset 1logo-3Jacobs Logo_Blue_RGB

Clough Road Police Station

A new station for Humberside Police

Cloud Road Police Station

Jacobs provided architectural, quantity surveying, structural and M&E services for the new, BREEAM Excellent-rated police station.

Key Facts

40

cells housed in the 9,810 square-meter building

35%

 reduction in CO2 emissions as a result of incorporating LZC systems into building design

Inside the new Clough Road Police Station

Clough Road Police Station
Inside the police station, stairwell
Clough Road Police Station

Humberside Police Authority (HPA) selected Jacobs to provide architectural services and design and deliver a new Divisional Police Headquarters and Custody Facility on a brownfield site on the edge of the city. The project replaced an existing 1950s building and forms the cornerstone of an estates rationalizationprogram that will enable HPA to shrink their overall estate by more than ten percent.

The 9,810-square-meter building is comprised of flexible office space arranged around a four-story central atrium that acts as a core circulation space throughout the building and also provides an entrance area and café facilities at the ground floor level. The building is BREEAM Excellent rated and includes solar and wind power generation, as well as a Bio-mass boiler.

The building is sited to address the Clough Road frontage, to provide a strong public presence, and to be easily accessible to the local community.  The development is comprised of three main elements: Offices, Atrium, and Custody and Storage. 

A gabion ha-ha is incorporated into the landscape for Clough Road to provide protection against Vehicle Borne Impact Devices (VBID), and to maintain the open appearance of the front of the site.  An attenuation pond on the western boundary addresses the café space and provides extra amenity space.

The main office building is oriented east-west, with the south façade shaded to reduce solar gain. Renewable energy is provided by biomass boilers, wind turbines, and photovoltaic solar panels. Green roofs on the custody and storage facilities promote biodiversity. An in-situ concrete structure is used for the main office facility, with the mass exposed to aid cooling and night-time purge.  Highly insulated timber panels called Structural Insulated Panels (SIPs) are used as infill panels and allow for speed of erection and weather-tightness, as well as enhanced insulation. The panels are clad with an anodized aluminum rainscreen that is lightweight and aids efficiency of structural design.